Икономика

Проф. Каламарис: За да овладеем инфлацията трябва да се премахне ДДС

От Георги Колев Георги Колев Редактор
EW8NT Zxsama55z Проф. Йоаким Каламарис Снимка: Инстаграм

Мерките трябва да се вземат навреме, с оглед на санкциите към Русия, а не след това, както в момента ги обсъждаме на ниво държави.

Това коментира пред Euronews Bulgaria икономистът проф. Йоаким Каламарис.

 

По думите му мерките не са били взети навреме. Трябвало да се предотврати тази инвазия, за да не говорим сега за инфлация. Но политиците не са успели да предвидят последващите стъпки, което им е работата, каза професорът.

Повишаването на заплатите и цените може да доведе до ефекта на доминото по отношение на инфлацията. Но няма да го усетим в момента, а когато има остро търсене на енергийни ресурси след септември месец.

Според проф. Каламарис трябва да се премахнат всички ставки на ДДС, за да може инфлацията да се балансира. Като пример той даде горивата в енергийния сектор. „Така ще разиграем ние инфлацията, а не инфлацията нас“, каза той и уточни, че тези мерки не трябва да се вземат на ниво българското правителство, а на ниво Брюксел.

Според него в момента е забранено да се говори за влизане в еврозоната с оглед на инфлацията. Тя обслужва интересите на по-големите страни в ЕС, а не на по-малките каквито сме ние – България и Гърция. Ако инфлацията продължи да се развива с тези темпове е много вероятно много държави да поискат излизане от еврозоната, а не влизането в нея, каза още той. Според него, наблюдавайки действията на гръцката национална банка, може да последва връщането на драхмата.