Икономика

Левон Хампарцумян: Инфлацията не е заради еврото, а заради лошо управление

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Левон Хампарцумян Левон Хампарцумян

Колкото по-бързо се приеме еврото, толкова по-добре за нас.

Това каза пред Euronews Bulgaria финансовият експерт Левон Хампарцумян. Това е избор, който политически е направен още преди 15 г. Аргументите срещу еврото са доста наивни и зад тях прозира желанието на партии с падащ рейтинг да си купят 15 секунди слава.

 

У нас инфлацията е двойна в сравнение с ЕС, защото има неуредици по границите и енергийният бизнес е монополизиран с краткосрочни договори от няколко фирми, които печелят огромни пари. Еврото измерва успеха или неуспеха на нашата икономика, а не го създава. Най-доброто средство срещу инфлацията е българската икономика да може да произвежда повече стоки и услуги.

Отсрочката за България за петролното ембарго на Русия ни спасява от шокове, каза Хампарцумян по най-горещата тема от деня. Ембаргото обаче ще се отрази много тежко на Русия. Средносрочно и дългосрочно – тя няма да бъде приемана като надежден партньор и никога вече няма да има доминираща позиция като доставчик на енергия в Европа. Монополът на „Газпром“ и другите големи енергийни компании приключи.

По думите му в моменти на висока инфлация човек е най-добре да инвестира в себе си – в нови умения, в нещо, което би могло да създаде продукт.