Избори 2023

Близо 88 милиона лева ще струват изборите, пресметна служебното правителство

От Euronews България Euronews България
Izbori BGNES Снимка: БГНЕС, архив

87,7 милиона лева ще струва провеждането на предсрочните парламентарни избори през април.

Това пресметна служебното правителство на първото си заседание в рамките на новия мандат. Министрите на Гълъб Донев се събраха веднага след (пре)назначаването им от президента Румен Радев, за да одобрят план-сметката за предстоящия на 2 април вот. 

Той ще излезе на данъкоплатците с около 7 милиона лева по-скъпо от последния на 2 октомври. Тогава за организацията и провеждането на изборите бяха заделени 70,5 милиона лева.

Както тогава, така и сега сумата ще бъде разпределена по различни дейности, които включват: 

- подготовката и отпечатването на избирателните списъци;

- закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали;

- отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет;

- възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии;

- компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите;

- провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури допълнително средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на устройствата за машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности в обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането, уверяват от Министерския съвет.

Оттам напомнят, че за 2023 г. няма приет държавен бюджет. Затова разходите за изборите ще се правят по реда на няколко закона, които оторизират правителството да одобрява финансиране за подготовката и провеждането на избори съгласно Изборния кодекс. "Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс", уточняват от правителствената пресслужба.