Общество

НАП иска деклариране на необлагаемите доходи

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Националната агенция по приходите изненада работодателите с нови административни условия. В срок до 28 февруари те трябва да декларират и необлагаемите доходи на всички свои служители. Новите правила предизвикаха недоволството на работодателите. Според агенцията по приходите целта на мярката е повече прозрачност на приходите, а според фирмите – създаване на подоходен критерий, който да служи като база за бъдещи социални разплащания.

„Ваучерите за храна, всякакви видове обезщетения, като тези за пенсиониране, при болест, болничните за три дни, които работодателите изплащат, еднократни помощи при раждане на дете и сключване на граждански брак“, обясни какво се включва към задължителните за деклариране доходи Евгения Попова, главен експерт в дирекция данъчна осигурителна методология.

Работодателите обаче не приемат с одобрение идеята. Оказва се, че известието, изпратено от агенцията по приходите, за допълнителните условия, идва един месец преди крайния срок. Момент, в който повечето фирми вече са си подали декларациите.

„За пореден път задача, която е на държавата, се делегира на работодателите, защото по този начин те пестят ресурс“, посочва Добрин Иванов, председател на АИКБ.

Необлагаемите доходи попадат в сивата зона на българската икономика. До момента гражданите декларират необлагаемите си приходи изцяло доброволно.

Подоходният критерий многократно е споменаван от управляващите като надеждно средство за определяне на това кой да получи социални плащания. Пример за такива – новите компенсации за високите цени на горивата.

Остава въпросът дали усилията на държавата да определи „най-засегнатите“ няма да бъдат напразни. Предишната компенсация от 25 стотинки на литър беше осъдена от ЕК, защото от нея не могат да се възползват всички граждани на ЕС. Ако България не съгласува намеренията си с Брюксел и този път, рискува да бъде обвинена за пряка държавна намеса.

Вижте повече във видеото.