Общество

Предлагат увеличение на командировъчните за страната и чужбина, средствата не са променяни от 15 години

От Euronews България Euronews България
Pari Levove Bgnes Снимка: БГНЕС

За осигуряване на адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед темпа на нарастване на инфлацията се предлага повишаване на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за командировки в страната, публикуван за обществено обсъждане.

Срокът за обществено обсъждане е до 1 март. 

По този начин се гарантирана адекватен размер на дневните пари на командированото лице, за да покрива разходите за храна при командироване в страната, пише в доклада на социалния министър. 

Предвижда се и възможност да се заплащат дневните пари до 200 на сто от нормативно определения минимум по преценка на командироващия, или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

Последната промяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 г., когато той е определен на 20 лева. Дневните пари са предназначени за покриване на разходите на командирования за храна през деня и компенсиране на работника или служителя за претърпяното неудобство, тъй като не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за периода от януари 2008 г. до декември 2022 г. инфлацията според индекса на потребителските цени е 60.8%, се отбелязва още в доклада. 

Промяната за увеличение на парите за командировки в страната беше поискана от работодатели и синдикати при анонсиране на другата  – за увеличаване на парите за командировки извън страната, която социалните партньори също подкрепят, но с някои критики към нея. 

Припомняме, че финансовото министерство поиска промяната на средствата за работни пътувания извън страната. Те не са променяни близо 20 години. От ведомството предлагат диференциран подход, като сумата е различна за всяка страна в зависимост от стандарта на живот там.

Синдикати и работодатели подкрепят предложението, като са единодушни, че е необходимо работещите да получават повече пари, но имат и забележки, пишат от Българската стопанска камара. 

Основната причина за увеличаването на парите за командировки в чужбина е, че предвидените към момента суми не достигат за покриване на базовите нужди, което води да търсене на компромиси като това да се избира най-далечния хотел, който е и най-евтин.

"До голяма степен едно увеличение ще покрие разликата между парите на командирования и цените в приемащата страна", коментира Жасмина Саръиванова от БСК.

Проектът на постановление на Министерския съвет за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина гласи, че командированият в Унгария и Словакия ще получава най-ниския размер от 39 евро на ден. Това е увеличение с 11,4% спрямо размера от 35 евро, приет през 2004 г. Наред с това трябва да се отбележи, че средногодишната инфлация през 2022 г. (измерена с ХИПЦ) в Унгария достигна 15,3%, а в Словакия – 15%.

Най-малко 56 евро на ден пък ще се дават за  Германия. В момента за там се полагат 35 евро.

56 евро е и реално най-високата минимална сума за командировъчните в страните от ЕС - Австрия, Белгия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция и Швеция. Там за квартирни пари ще се дават най-малко 207 евро.

Най-малко 58 евро дневни пари и 186 евро за квартира ще получават командированите в Канада. За САЩ дневните ще са същите, но парите за нощувка са малко повече - 237 евро.