Европа

Историческа среща на върха ЕС-Украйна в Киев

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Историческа среща на върха Европейски съюз – Украйна се провежда в Киев. Това е първият подобен форум в страна, откакто започна руската инвазия преди почти година. Европейските лидери пристигнаха при засилени мерки за сигурност за среща с украинското ръководство в столицата, огласена от сирени за въздушна тревога. Президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му заслужава да започне преговорите за членство още тази година, но на форума не се очакват ангажименти за конкретни срокове. Още за срещата от журналиста на Euronews Саша Вакулина.



Обновяване на времевата рамка, нуждите и изискванията, които касаят членството в Европейския съюз на Украйна и нейното присъединяване. Това е посланието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тук в Киев, която даде пресконференция след срещата си с Володимр Зеленски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тя каза също, че е дълбоко впечатлена от скоростта, качеството и прецизното изпълнение на реформите и изискванията, поставени пред страната. Които тя изпълняв,а докато се защитава по време на войната.

Що се касае до украинския президент, той отново твърдо настоя, че времевата рамка и крайният срок са важни за изпращането на оръжие на Украйна. Особено тези за далечен обсег на действие. Това е нещо, което ще помогне на страната да спечели, подчерта той. Европейските и западните съюзници знаят точно какви оръжия са нужни, за да помогнат на Украйна да спечели войната. И не просто да защитят Украйна, а да направят цяла Европа по-сигурна.