Европа

Путин иска музей за специалната военна операция в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент Владимир Путин подкрепи предложение за създаване на музей, посветен на "специалната военна операция" в Украйна, както Кремъл определя действията си в съседната страна.

Това той каза на разговор с представители на младежки патриотични организации в Музея на Сталинградската битка във Волгоград.

 

Събирането на артефакти, информация за това къде и как се сражават нашите войници, защитавайки интересите на отечеството, е изключително важно. Днес там се бият представители на всички региони. Ако си спомним историята на създаването на такива музеи, тя започва в началото на Великата отечествена война. Тогава започват да се събират материали, които после се използват в колекции на нашите исторически и краеведски музеи. Затова трябва да го направим. Ще подкрепя идеята с удоволствие.

Владимир Путин, президент на Русия 

По-рано Путин отбеляза 80-ата годишнина от победата на Съветския съюз над войските на Вермахта в битката за Сталинград през Втората световна война.

Той положи венец пред вечния огън на мемориалния комплекс на загиналите червеноармейци във Волгоград, сегашното име на града, разположен по западния бряг на река Волга.

Путин направи аналогия между нападението на хитлеристка Германия срещу Съветския съюз и днешните доставки на танкове за нуждите на украинската армия. Според него Русия отново е принудена да даде отпор на колективния Запад. Путин заяви, че страната му може да не използва само бронирани машини срещу планираните западни доставки на оръжия за Украйна.