Европа

Зеленски: Украйна заслужава да започне преговори за ЕС тази година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му заслужава да започне преговори за членство в ЕС тази година. Само по този начин тя може ефективно да се защити срещу общия враг – Русия.

 

Постигнахме някои много важни взаимни разбирателства в рамките на преговорите с председателя на ЕК и членовете на Колегиума на комисарите. Само заедно Украйна и силен Европейски съюз могат да защитят живота, който ценим. Че Украйна се нуждае от постоянна и пълна подкрепа в защитата си срещу Русия. По-нататъшната ни интеграция трябва да даде енергия и мотивация на нашите граждани да се борят срещу всички пречки и заплахи. Вярвам, че Украйна заслужава да започне преговори в членство в ЕС тази година.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски разговаря в четвъртък с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев, като двете страни са очертали стратегическата рамка на преговорния процес. В петък започва среща на върха ЕС-Украйна, на която ще бъдат обсъдени стъпките в преговорния процес и необходимите реформи.

Украинският лидер изтъкна, че Русия все още има ресурси да предприеме офанзивни действия на различни фронтове.

 

Няма да оставим нито едно агресивно действие на окупатора без отговор. Врагът е на специфичен етап, когато стратегическото поражение на Русия е вече ясно. Но тактически те все още имат ресурс да опитат настъпателни действия. Търсят варианти да променят хода на войната, опитват се да поставят потенциала на всички територии, които все още контролират, в услуга на своята агресия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

В последните дни с интензивни обстрели по различни цели руските сили настъпват в различни направления в Донецка област, като част от настъплението са удари по обекти на гражданската инфраструктура.