Европа

Как се отрази войната в Украйна на сръбската икономика?

От Euronews България Euronews България

Спад в инвестициите, международна изолация и криза с доставките на енергийни източници. Всичко това бяха прогнози за Сърбия в началото на конфликта в Украйна, ако страната не наложи санкции на Русия. Почти година по-късно Сърбия все още се държи и не налага санкции, а икономиката на страната е невредима. В началото на войната много хора предрекоха, че Сърбия няма да успее да оцелее икономически без руските енергийни източници, или пък че няма да удържи натиска да налага санкции. И двете се оказаха неверни.

Прогнозите не се оказаха правилни. Когато гледаме резултатите от миналата година ситуацията е дори по-добра за Сърбия. Това най-ясно се вижда в размера на международните инвестиции, така че миналата година е най-успешната засега, по-добра и от годината след пандемията, с близо 4 млрд. евро.

Зоран Миливойевич, бивш посланик на Сърбия в Брюксел

За Миливойевич, най-важното са политическите отношения. А Сърбия политически и икономически е свързана с ЕС почти на 70 процента. За това и според него страната не е понесла повече от Общността. Сърбия имаше проблеми с доставките на електроенергия, но те се стабилизираха, и имаше опасения, че потокът на газ ще спре.

Българите са изпълнили задължението си като транзитна страна, те ни доставят всички количества газ. Може би по-голямо количество газ не е било договорено, когато е било сключено това дългосрочно споразумение с Газпром. Щеше да е по-добре, ако бяхме уредили цялото количество, но е добре, че се съхранява и в Унгария, и в Сърбия и няма да има проблем, дори ако зимата е по-студена.

Йелица Путникович, журналист

Сърбия премина през първата година от войната в Украйна по-безболезнено от очакваното, въпреки това анализаторите са единодушни, че тя няма да може да устои на натиска от страна на Запада за налагане на санкции на Русия още дълго, така че по-нататъшното състояние на страната, очевидно, ще зависи от това.