Европа

Финландия и Швеция остават в комплект за членството в НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Финландия и Швеция потвърдиха намерението си да продължат заедно процеса на присъединяване към НАТО. Лидерите на двете страни изразиха желанието си да продължат в комплект процедурите въпреки ветото на Турция над Швеция, наложено след като прокюрдска група симулира екзекуция на турския президент Ердоган в Стокхолм.

Войната на Русия промени трайно европейския ред за сигурност. Миналата пролет започнахме нашия общ път към членство в НАТО. Този път трябва да бъде извървян ръка за ръка и по взаимно съгласие, точно както го започнахме. Сигурността на Финландия и Швеция е въпрос от общ интерес. В интерес на целия Алианс е да бъдем обединени.

Сана Марин, премиер на Финландия

Публичното изгаряне на Корана от шведски крайнодесен активист също предизвика недоволство в Анкара и протести в няколко арабски страни.

И Швеция, и Финландия обаче акцентират върху тристранния меморандум с Турция, договорен на срещата на върха на НАТО през юни миналата година в Мадрид, както и че са постигнали резултати във всички договорени области. Унгария също не е ратифицирала молбата на двете скандинавски страни, но се очаква скоро да го направи.