Общество

Всеки пети се е возил при пиян шофьор

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол, сочи проучване на „Тренд“. 275 хил. шофьори признават, че са се качвали зад волана в нетрезво състояние. А в рамките на изминалия ден са установени общо 32-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 14 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 18 – с над 1,2 промила, а трима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани, съобщиха от МВР.

Конфискация на превозното средство на шофьор, карал след употреба на алкохол, е един от начините да се ограничат случаите на пияни или дрогирани зад волана, категоричен е  Владимир Тодоров, председател на българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„А когато то не е собственост на пияния или дрогирания, да се заплати глоба, равностойна на стойността на автомобила. Това е практика в много европейски държави“, казва той.

Често цената, която плащат пияните шофьори, е много по-висока от присъди и глоби, напомня Тодоров.

 

Има един такъв мит, когато съм пил карам по-внимателно, по-бавно, много съм прецизен и спазвам много стриктно правилата, само че ако стане инцидент, в който е виновен пияният водач неговата застраховка каско не важи, неговата гражданска отговорност също не важи.

Владимир Тодоров

Чрез специални очила, експертът ни показа как вижда изображенията шофьор с 1,7 промила в кръвта. Пред нашата камера застана и шофьор, пожелал анонимност, който призна, че е шофирал пиян. 

„Много бях пил, водки, работи. Това се случва в 11 на обяд. Да кажем, че се чувствах вече трезвен, но явно не съм, защото излезе 1,47 промила алкохол на дрегера. после отидох за кръв, там излезе 1,25. Като си над 1,2 те осъждат и така ме осъдиха с условна присъда“, разказва той.

Мъжът призна, че повече от веднъж се е качвал пиян зад кормилото, предлагал е и подкуп на полицаите. „И съм се разминавал и може би заради това си казвах, че няма какво да стане, ще им дам 100 лв. ако имам у мен, ако не ще дойдат до нас, но този път не се размина и добре, че стана така“.

Според проучване повечето българи зад волана употребили алкохол са мъже или млади хора на възраст между 18 и 29 години. „Нека да имат идеята, че това е престъпление и никой да не си позволява да се качва, освен това проверките станаха много масови“, казва Тодоров.

Експертът е категоричен – не сядайте зад волана, ако сте употребили алкохол!