Европа

Макрон иска да помирява София и Скопие в Париж

От Георги Колев Георги Колев Редактор
France 22154709686392 Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: АР

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж представители на българските и македонските власти “когато му дойде времето”. Целта е да се сключи двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Франция, която е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз до края на този месец, поддържа усилията за намиране решение на спора между двете страни.

 

От Садово пък премиерът на България Кирил Петков коментира дали има политически натиск над България за членството на Северна Македония в ЕС и разговора между президента Еманюел Макрон с президента Румен Радев в понеделник вечерта по темата.
"Не става дума от политически натиск. Това, което се опитваме да направим в момента дали българските желания и нужди на българите в Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят. Това ще го оставя на външно министерство, те правят тези преговори. Тук въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било",
каза Петков. Той отрече да е участвал в разговора между Еманюел Макрон и Румен Радев. 

Междувременно днес в Охрид започва двудневната среща на върха на регионалната инициатива "Отворени Балкани". Тя събира сръбския президент Александър Вучич, премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и на Албания Еди Рама, както и високопоставени представители на Черна гора и Босна. Целта на инициатива, известна преди с неформалното име "мини Шенген", е да установи свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали между държавите членки. 

Преди това в телевизионно интервю външният министър на Северна Македония заяви, че ако посещението на руския му колега Сергей Лавров в Сърбия е било осъществено, това би поставило провеждането на срещата “Отворени Балкани” под въпрос. Скопие също се присъедини към европейските санкции срещу Москва и затвори небето си за руски самолети.