България

Задържаха 4.3 тона кокаин и двама перничани в колумбийски канал

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Europe Drug Trafficking Cocaine 22126402693382 Снимка: АР

4,3 тона кокаин с пазарна стойност 240 млн. евро е задържала италианската полиция. С акцията е нанесен тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс.

Това е една от най-големите пратки наркотик, залавяни в Европа, казват от полицията. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.

Сред тях са и двама криминално проявени българи от Перник на 50 г. и 54 г., които са задържани от ГДБОП. Дирекцията работи по аферата съвместно с полицейските власти в Италия. Проведени са претърсвания и са иззети доказателства.

Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, са конфискувани и 1,85 млн. евро в брой.

Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга с прякор Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти.