Европа

Осъдиха четирима съучастници на ИДИЛ за атентата във Виена от 2020 г.

От Euronews България Euronews България

Четирима мъже бяха осъдени за подпомагане и подкрепа на симпатизант на групировката "Ислямска държава". Присъдите идват три години след най-тежкия атентат за последните 20 години в историята на Австрия, завършил с четири жертви и най-малко 15 ранени. 

Втори ноември 2020 година. В центъра на австрийската столица млад мъж открива стрелба. Четирима души загиват.  22 души са с прострелни и прорезни рани в болница. Десет по-леко ранени. Извършителят е убит от полицията. Нападателят Куйтим Фейзулай, с двойно гражданство на Австрия и Северна Македония, е имал предишна присъда за опит да се присъедини към Ислямска държава в Сирия. Сега, две години по-късно и след 16 часа обсъждане, четирима мъже бяха осъдени като негови съучастници  - двама от тях на доживотен затвор, други двама бяха осъдени на 19 и 20 години затвор. 

 

Върховенството на закона работи. Това беше ясно демонстрирано днес. Въпреки че моят клиент беше осъден за пропаганда и членство в терористична организация, той беше ясно оправдан по основното обвинение - убийство, съучастие в убийство.

Манфред Арбахер-Щьогер, адвокат

Двама други мъже, които също бяха съдени, бяха оправдани за съучастници в убийство, но получиха двегодишни присъди за разпространение на терористична пропаганда. 

 

Не съм доволен от присъдата. Няма съмнение, тъй като това е максималното наказание. Затова подадохме жалба.

Астрид Вагнер, адвокат

Атентатът във Виена от 2020-та остава в историята на държавата като най-тежкият за последния четвърт век. Тогава, малко след стрелбата групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.