Икономика

Е-кономика 6.6.2022: Инж. Евгени Йорданов и Цветелина Николова

Screenshot 2022 06 07 At 9.59.33

Темите в предаването:

- Инж. Евгени Йорданов за електронната търговия;

- Инфлацията в Турция;

- Цветелина Николова с анализ за винопроизводството;

“Ние сме индиректно засегнати от производството на бутилки в Украйна.”

Това заяви Цветелина Николова, управляващ директор на Katarzyna Estate. Българските винопроизводители не са купували бутилки от произведени в Украйна. Въпреки това, след затварянето на производствени мощности заради конфликта, останалите фабрики не могат да произведат достатъчно количества, за да компенсират дефицита от затворените заводи в нападнатата страна. Проблемите с цената на газта, също оскъпява бутилирането, тъй като високите цени на електроенергията повишава и производствените разходи на заводите за бутилки. 

Според изпълнителният директор на Katarzyna Estate, руският пазар не е толкова значим за компанията. С началото на войната в Украйна, обаче, пътят на българското вино към Руската федерация среща трудности. 

“Последните години във винения туризъм се случват доста положителни неща”. Според Николова броят на хотелите в България насочени към енотуризъм се увеличава и страната може да покаже едно различно ниво на винената култура. Управляващият директор на Katarzyna Estate споделя, че тези усилия трябва да бъдат подкрепени и от маркетинг на държавно ниво. 

 

Във втората част на предаването гостува маркетинг директорът на CloudCart, Евгени Йорданов.

Родната платформа е отличена от класацията на Podim DX като най-добрият стартъп за Централна и Източна Европа. 

“Платформата помага на хиляди бизнеси в България и чужбина да продават в интернет пространството. За миналата година производители и търговци ползвайки услугите на CloudCart са генерирали близо 300 милиона лева оборот”

Сред темите в предаването са и рекордната инфлация в Турция, която създава предпоставки опозиция и икономисти да критикуват властта в южната ни съседка. Колко тежък е инфлационният натиск в Турция, и целите разговори с гостите на Е-кономика може да видите във видео.