Политика

Преброяването пренарежда изборните мандати за вота на 2 април

От Euronews България Euronews България

Резултатите от преброяването през 2021 г. ще пренаредят картата на изборните мандати у нас. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова.

За момента е ясно, че народните представители от София ще увеличат своя брой, за сметка на други райони в страната. По думите на Нейкова около една трета от избирателните райони на предстоящия вот на 2 април ще бъдат с нов брой депутатски мандати.

Предстои промените да влязат в сила след указ на държавния глава. Същевременно независимо от спада на населението в тях, няма да има район с под 4 мандата.

„Едното е разпоредбата на Изборния кодекс, която остана непроменена - според нея не може в един изборен район да има по-малко от четири мандата. Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това“, подчерта Нейкова.