Euronews Уикенд

Амстердам откри подводен паркинг за колела

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Велокултурата в Нидерландия е световноизвестна. Този път обаче архитектурните корифеи на Ниските земи достигат нови висоти. В столицата Амстердам бе открит паркинг за колела, изцяло построен под водата.

Паркингът се намира до входа на централната жп гара в града. На откриването присъства министърът на инфраструктурата. Съоръжението разполага с 11 хиляди места за велосипеди.

 

Много далновидно са решили да построят паркинга под вода. За щастие тук в Нидерландия имаме много знания и експертиза в работата с вода. Възможно е да се създават пространства под морското равнище. Това позволява да се използва оптимално пространството в малка държава като нашата.

30 процента от пътниците, които пристигат на централната гара в Амстердам, слизат от влаковете с техните колела. Затова е и особено удобно, че мястото на паркинга е на гарата. Местата за оставяне на велосипедите са двуетажни, което допълнително улеснява усвояването на пространство. Нидерландия е една от най-гъсто населените страни в света. Територията ѝ е около три пъти по-малка от България, докато жителите са близо 20 милиона.