Европа

Скопие в топ 10 на градовете с най-мръсен въздух в света

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

През зимния сезон столицата на Северна Македония често попада в списъка с най-замърсени градове в Европа. Сега Скопие е сред 10-те града в света с най-лошо качество на въздуха.

Срещаме се с Горян Йовановски, активист и създател на приложението My Air, което, предвид проблема със замърсяването, се превърна в едно от най-популярните приложения за мобилни телефони в града. Популярността на Горан му позволява да стане член на градския съвет, където активно работи за подобряване на ситуацията.

Скопие се намира в долина, заобиколени сме от планини, което означава, че няма голям въздушен поток. Особено през зимата, когато имаме температурна инверсия, цялото това замърсяване, което генерираме от промишлеността, от домакинствата, от автомобилите, не може да излезе от долината. И тя започва да се пълни, като врящо гърне. Става все по-зле и по-зле и по-зле, докато може би не дойде дъжд или вятър, който да прочисти града.

Горян Йовановски, активист и създател на приложението My Air

С население 700 000 души, Скопие е индустриален град с много фабрики, построени по комунистическо време, когато екологичните стандарти не са били взети под внимание. Днес промишлените предприятия в града работят без необходимия контрол за спазване на стандартите.

Затваряме си очите за индустрията. Голяма част от не е регулирана, не се контролира. Много малко индустрии имат инсталирани системи за 24-часов мониторинг. Дори тези, които имат, имат пропуски в данните, не се проверяват редовно, така че имаме индустрия, която е напълно неконтролирана.

Горян Йовановски, активист и създател на приложението My Air

ЕК следи отблизо нивата на замърсяване в Скопие. В няколко доклада тя изтъква, че не се прилагат законите, необходими за постигане на амбициите на Зелената програма за Западните Балкани.

„Имаме закони, които не се прилагат. Имаме закони, които не са достатъчни, които трябва да бъдат променени, които трябва да бъдат по-добри. Имаме системен проблем - тези хора не си вършат работата правилно и, разбира се, не прилагат законите, които съществуват, или дори не се опитват да направят законите по-добри“, отбелязва Йовановски.

Политическите партии както от ляво, така и от дясно, които са били на власт през последните десетилетия, не са успели да се справят с този проблем. Единствената надежда на гражданите сега е, че преговорите за членство в ЕС ще подтикнат лидерите им към действие.

За Euronews от Скопие – Боран Йовановски.