Икономика

Финансовият министър и Nexo в сблъсък има ли криптобанката задължения

От Euronews България Euronews България
Rosica Velkova BGNES Финансовият министър Росица Велкова. Снимка: БГНЕС

Три ревизионни акта за задължения в особено големи размери по Закона за данъка върху добавената стойност има на името на компанията "Ен Ди Ес" ЕООД, която е българското дружество на нашумялата платформа за криптовалута Nexo.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Росица Велкова на парламентарен въпрос от депутати на "Възраждане".

Според нея, дружеството е подало данъчни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. В периода 2020-2022 г. са извършени три ревизии на фирмата, при които са издадени въпросните ревизионни актове за задължения. Според Наказателния кодекс под особено големи размери се разбират задължения, които надхвърлят 12 000 лв.

„В безсилието си за продължаване на опресията срещу компанията, се използват стари данни за рутинни, редовни ревизии по възстановяване на ДДС, която има всяка една компания, регистрирана по ДДС в България. Видимо в публични регистри и справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма абсолютно никакви данъчни задължения, противно на внушенията на министър Велкова“, контрираха от Nexo в отговор, разпространен до медиите.

От трите акта е обжалван само един, като в този случай е извършена нова ревизия и издаден нов ревизионен акт, който вече не е обжалван и е влязъл в сила. Другите два също не са обжалвани. МФ потвърждава, че към ноември 2022 г. в дружеството се осигуряват 596 души. Депутатите са поискали данни за декларираната печалба, но това не е информация, която може да се предостави свободно, обяснява още министър Велкова.

„В отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 г. в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя категорично невярната информация, че за периода 2020 – 2022 г. На дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в “особено големи размери”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лв. Министърът продължава с тиражирането на фактологически грешна информация, че “печалбите на дружеството са защитени от закона” и те “се предоставят само по искане на президента, службите и няколко други държавни органа при определени обстоятелства”. Както е широкоизвестно, задължение на всяко дружество на територията на България е да публикува финансовите си отчети за годината, които са публично достъпни в Търговския регистър, където може да се види, че нетните печалби на Ен Ди Ес ЕООД за 2021 г. възлизат на над 3.9 млн. лв. след корпоративен данък“, отговарят от Nexo.

Преди два дни съдът намали значително гаранциите на двамата задържани по случая Nexo. Преди две седмици след спецоперация срещу криптобанката прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. "Тя е създадена с користна цел - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

От NEXO прилагат и удостоверение за актуални задължения към НАП: