Добро Утро, Европа

ИТН: Ако се свика Велико Народно събрание, партиите ще са принудени да намерят качествени хора

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Този път вярваме, че ще влезем в парламента, каза за Euronews Bulgaria Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“. Според него промяната на системата у нас е задължителна, а свикването на Велико народно събрание ще принуди партиите да намерят качествени хора.

 

Аз си мисля, че моментът наистина е назрял, защото ние видяхме, че системата, такава каквато е в момента, не работи. Вие попитахте какво ще донесе това – ами най-малкото, в една президентска, президентско-парламентарна или полупрезидентска република няма да ги има тези периоди на договорки под масата, няма да има момент, в който страната стои без правителство, няма да има тези служебни правителства...

Имаме служебно правителство, назначено от президента, но то не носи отговорност пред него, смята Вълчев.

Резултатите от проучването отразяват настроенията в момента“, каза той относно социологическото проучване, което дава 8.5% на ИТН.

Каквито и да са настроенията на избирателите, повече от ясно е, че една политическа партия трябва да си свърши своята работа, да си проведе предизборната кампания, да знае настроенията на хората, да им каже това, което смята да прави“, уточни представителят на ИТН.

Това, което правихме и което ще продължаваме да правим, е че ние вярваме, че „силата е в истината“. Ние много добре знаем какво трябва да се говори, така че на хората да им хареса. Но ние никога няма да кажем нещо, което не знаем как и кога ще се случи. Това го приехме с пълното съзнание, че няма да ни донесе бързи активи“, каза още Ивайло Вълчев.

 

Цялото интервю вижте във видеото.