Избори 2023

Шефът на „Сиела“: Само можем да гадаем дали ще стигне хартията за машините

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ще трябва да е направи промяна в софтуера на машините за гласуване. Ще трябва да се промени това, което се отпечатва върху разписката, която вече ще се нарича бюлетина.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria директорът на „Сиела норма“ Веселин Тодоров.

Нямаме още общите изисквания. Напълно е възможно ЦИК сам да реши да свърши тази работа – те са собственици на софтуера и на машините. Но предвид кратките срокове е възможно да потърсят помощ от нас. Можем да се справим при разумни очаквания от това, което биха поискали от нас.

 

Има доста прецизно изискване за дебелината на хартията и ще трябва да се направят тестове с хартията на БНБ.

Само можем да гадаем дали ще стигне хартията при положение, че не знаем колко ще е дължината на бюлетината. При положение, че има законови изисквания да има съответстващо съдържание на хартиената бюлетина, може да стигне до два пъти повече от сегашните 18-20 см. Ако се удвои дължината, в големите секции ще трябват две ролки. Това означава 22 000 ролки общо.

 

Кодът за машините е собственост на ЦИК – и като изпълним код, и като изходен код, и като ноу-хау за неговата промяна. Разбира се и ние го имаме. Най-важното е, че той може и трябва да бъде проверяван от партиите преди изборите. Ние ще им осигурим много добри програмисти, които да им съдействат, защото стотици хиляди редове код не е лесно да бъде прегледан.

Машините могат да осигурят много по-голяма сигурност и прозрачност на вота дори и само когато се ползват като устройство за отпечатване на бюлетината и после тя да бъде ръчно броена.

Вижте цялото интервю във видеото.