Добро Утро, Европа

Без Русия на церемонията за жертвите на Холокоста

От Euronews България Euronews България

На 27 януари отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. 

Именно на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим в Полша.Тази година за първи път Русия не е поканена на церемонията, макар именно Червената армия да освобождава хората от лагера. Причината - войната в Украйна. 

Оцелели от Аушвиц-Биркенау се събират, за да отбележат 78-ата годишнина от освобождението му. Бившият концентрационен лагер, разположен в град Освенцим в Южна Полша, е освободен в края на Втората световна война. По време на нацистката окупация общо около 1,1 милиона души са били убити там, повечето от тях евреи, преди мястото да бъде освободено от съветските войски на 27 януари 1945 г.

 

Не можех да кажа на никого, че съм била в Аушвиц. Това беше много неприятна ситуация за мен. Само тук, когато дойдох, казах на някои хора за това, но бях с дълги ръкави.

Мария Хорл, оцеляла от Холокоста

Днес мястото, със своите казарми и бодлива тел и руините на газови камери, се намира само на 300 километра от Украйна. Богдан Бартниковски, който е бил на 12 години, когато е бил транспортиран в Аушвиц, каза, че първите изображения, които е видял по телевизията миналия февруари на бежанци, бягащи след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, са извикали болезнени спомени.

 

Бях шокиран от образа на малко момиче сред тази тълпа (бежанци от Украйна), което държи майка си с едната ръка и държи плюшено мече с другата.

Богдан Бартниковски, оцелял от Холокоста

Стефания Верник, е родена в Аушвиц през ноември 1944 г., по-малко от три месеца преди неговото освобождаване. Тя казва, че когато се е родила, е била толкова мъничка, че нацистите татуирали номера ѝ - 89136 - на бедрото ѝ.

 

 

Край на войната. Край на фашизма, който носи смърт, геноцид, престъпления, клане и загуба на човешко достойнство. Идеологиите на този свят са коварни, ако повярвате в тях, ще се случи това, което вече е било. Бъдете бдителни и никога не им позволявайте да ви превземат отново.

Стефания Верник, оцеляла от Холокоста

След войната майката на Стефания се завръща у дома и се събра с мъжа си. Тя казва, че цялото село е отишло да ги види, защото са смятали това, че те отново са заедно за истинско чудо.