Европа

Порошенко за Euronews: Украйна трябва да получи изтребители

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Получаването на танкове "Леопард 2" е много добра новина, но Украйна трябва да получи и изтребители, за да се защитава ефективно срещу окупаторите. Мнението изрази в интервю за Euronews бившият украински президент Петро Порошенко. Той смята, че за момента няма поле за преговори с Путин, а единственият инструмент за натиск биха били успехите на бойното поле. 

 

Бившият украински президент Петро Порошенко разглежда доставките на германски танкове "Леопард 2" като помощ за подобряване на ситуацията на бойното поле.

Решението обаче идва твърде късно, тъй като Русия е имала време да укрепи позициите си, каза Порошенко пред Euronews.

И допълни, че истински пробив ще се постигне само с бойни самолети.

 

Решението за "Леопард 2" определено ще подобри ситуацията. Във всеки случай зависи от броя на танковете, защото има разлика между една танкова рота и няколко танкови бригади. Но ако говорим за промяна на играта - "Леопард" вече не е такава. Ако се беше случило преди половин година, когато Русия беше по-слаба, щеше да е повратна точка, заедно с бойни машини на пехотата и противовъздушна отбрана. Сега Русия се мобилизира и изпраща значителен брой войски и танкове на фронта.

Петро Порошенко – бивш президент на Украйна

Сега Порошенко ръководи опозиционна партия, но подкрепя националното единство във войната срещу Русия. В Брюксел той поиска по-модерни оръжия от Запада, особено бойни самолети.

 

Какво променя играта сега? Това е реактивният изтребител. Трябва да започнем незабавно, без да губим време: програма за обучение на украински пилоти и подготовка за доставка на изтребители за Украйна. Междудругото, това не е нападателно оръжие. Реактивните изтребители са предназначени да защитават украинското небе от руснаците и да прекратят руското превъзходство в нашето въздушно пространство.

Петро Порошенко – бивш президент на Украйна

Шандор Жирош, Euronews: Като президент вие договорихте Минското споразумение с Путин. Виждате ли възможност за преговори с Путин в близко бъдеще?

Петро Порошенко, бивш президент на Украйна: Не. Трябва да имаме много добър, професионален преговарящ, велик дипломат, който да седи срещу Путин. Аз имам такъв преговарящ и дипломат? Знаете ли как се казва?

Шандор Жирош, Euronews: Не. Кой е?

Петро Порошенко, бивш президент на Украйна: Изненада. Името му е Въоръжени сили на Украйна. Имахме много добри преговори с Путин за Киевска област. Отблъснахме го. Имахме големи преговори, когато той окупираше Харковска област. Там също го отблъснахме. Имахме страхотни преговори, когато Путин окупира Херсонска област и Херсон, единствената регионална столица, окупирана след 24 февруари. Ще имаме достатъчно аргументи да изгоним Путин и оттам. Просто трябва да подсилим този преговарящ.