Общество

Енергиен експерт: България трябва да продължи да изгражда нови мощности, включително и ядрени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България задължително трябва да построи нови базови мощности, в това число и нови реактори към АЕЦ „Козлодуй“, за да може да запази позицията си на нетен износител на електроенергия.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов. По неговите думи става въпрос за осигуряване на т.нар. базови мощности, защото рано или късно двата реактора в АЕЦ „Козлодуй“ ще спрат да бъдат годни за експлоатация и ще трябва в експлоатация да влязат нови.

Манов е скептичен към енергийната стратегия, представена от служебния кабинет.

 

Това е една уникална глупост, която сътвориха. Те са изсмукали от пръстите си едни проекти още от времето на комунизма, като водни централи по Дунав. В тази т.нар. стратегия няма абсолютно никакви обосновки.

Според Манов причината за изготвянето на тази визия от служебното правителство е да послужи като довод за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, най-вече в частта за въглищните централи.

България трябва да има енергийна стратегия, но тя трябва да бъде подготвена от доказани професионалисти в сферата на енергетиката, отбеляза енергийният експерт.

Той смята, че въглищните централи не трябва да бъдат затваряни, защото енергията от тях е голяма част от енергийният микс и освен това създават буфер в случай на форсмажорни обстоятелства.

Според Манов е правилно да намалим вредните емисии и да инвестираме в зелена енергия, но това няма как да се случи толкова бързо.

Целия разговор вижте във видеото.