Euronews Сега

След бурята в Русе: Над 200 са сигналите за щети

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 131346

Мощна буря с градушка потопи Русе под вода. Силният вятър прекърши  десетки дървета, които препречиха улиците и ги направиха непроходими. Получени са близо 200 сигнали за различни инциденти, а за отстраняването на щетите са ангажирани над 300 души.

 

Стихията се разрази малко след 5.30 тази сутрин. За около 15 минути е паднала градушка, придружена с ураганен вятър с пориви над 70 км в час.

 

Чу се гърмене и започна от север насам, защото блъскаха топчетата лед върху прозорците, пълнеха се мазите и тук имаше може би 30-40 см вода. 

Олга Денчева

От проливния дъжд са наводнени улици и мазета. Заради пороя много автомобили останаха закъсали под водата на кръстовищата. 

 

Толкова щети, поражения, коли и улици затворени, много наводнения, спрели коли, автобуси, нещо наистина страшно…

Красимир Колев

Аз от 62 години съм в Русе, кореняк русенец, такова нещо, с такива поражения, с такава сила е нямало. Природата каза трябва малко да се спре и да се огледаме.

Жулиен Таушанов

Паднали клони на жп линията блокираха влак на път за Централна гара. Има нанесени щети и по сгради и свлечени земни маси с пропаднали автомобили. 

 

Към момента 307 човека от всички звена на община Русе и фирмите, с които имаме сключен договор, работят на терен първо за отстраняване на дърветата, които са на кръстовищата… За първи път от години в града общественият транспорт спря. Имаме скъсани жици на тролеите, имаме дори... съборени големи стълбове на тролейбусната мрежа.

Пенчо Милков, кмет на Община Русе

Щетите са в процес на уточняване, а общината ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.