Избори 2023

В последните дни на парламента: Партиите вече редят сценарии за следващия

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Пет дни преди края на 48-ото НС депутатите залягат над важните закони. Наред с това мислят и за предстоящите избори. Някои формации работят усилено за общо явяване на вота. 

 

Работим усърдно с ДБ и други граждански организации, така че да може България да има правителство и да бъдем една демократична държава. Как България да стане една съвременна европейска държава, в която всички ние искаме и се гордеем да живеем. Целта е най-накрая България да тръгне напред по правилния начин и да построим държавата, която всички ние искаме.

Асен Василев, съпредседател на ПП

Страната не може да продължи да пребивава в това състояние на неуправляемост и възникващ буквално от храстите полупрезидентски режим.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ

А подозренията за договорки между т.нар. "хартиена коалиция" не стихват. "Не мога да казвам какво ще направят колегите от ГЕРБ,ДПС и БСП, но имаше говорене за технически кабинет и имаше обединение около някаква визия, която е много по-различна от визията, която ние имам с ДБ. Много ясно се очертават две различни визии", каза Василев.

И макар от ПП да виждат обща визия на ГЕРБ и БСП, от най-голямата партия в парламента са категорични: 

 

БСП не е ключът към следващото управление. Ние имаме много големи идеологически различия, за да се породи нещо смислено. Ключът безспорно е ГЕРБ.

Томислав Дончев, ГЕРБ

В последните дни на 48-ото НС част от депутатите подхождат с оптимизъм, а други очакват сериозни промени на политическата карта.

"За нас не стои въпросът дали ще влезем в парламента. За нас стои въпросът колко по-добре ще се представим на тези избори, какъв резултат ще постигнем“, каза Стефан Янев, лидер на „Български възход“.

Костадин Костадинов от "Възраждане" пък каза „някои от тези, за които бяхме спрягани за патерици, в момента са много по-надолу от нас в класацията и ще продължат да потъват още и още."

Разделителните линии между партиите все още са в дневния ред... заедно с оставащите за приемане закони. Въпреки това депутатите се обединяват около едно – законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и тези за разследване на главния прокурор – трябва да бъдат гласувани преди разпускането на Народното събрание.