Европа

Путин плаши с удари по американските ракети за Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 124543

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако готвените доставки на нови американски оръжия с по-далечен обсег за Украйна се осъществят, руските сили ще ги вземат на прицел. Заплахата беше отправена в момент, в който Вашингтон се готви да достави на Киев реактивни системи за залпов огън с обсег близо 80 километра. Въпреки предупреждението на Путин - и Великобритания обяви, че ще достави на Украйна същите системи с голям обсег.

 

Украинската столица Киев отново преживя бомбардировка. Първата от април, когато градът се върна към подобие на нормален живот. 4 ракети са поразили авторемонтна фабрика, в която е нямало военна техника... противно на твърденията на Русия. Москва твърди, че при този удар е унищожена бронираха техника, доставена на украинските сили.

Руският президент Владимир Путин заплаши с ответни действия, ако САЩ доставят нови ракети с далечен обсег на Украйна.

 

Цялата тази суматоха около допълнителните доставки на оръжие има само една цел: да удължи въоръжения конфликт възможно най-дълго. Но ако тези доставки се осъществят, ще направим изводи и ще използваме собствените си средства за унищожение, за да поразим цели, които все още не сме поразили.

Владимир Путин – президент на Русия

От началото на инвазията Русия е утроила украинските райони под свой контрол, около 20% от цялата територия на страната се намират под окупация. Основно на изток, където сега се осъществява офанзивата. Като в Лисичанск и Северодонецк, където руските войници продължават настъплението. Но според губернатора на Луганска област украинските сили са отблъснали противника в Северодонецк.

 

Наистина ситуацията беше тежка. Руснаците контролираха около 70% от града. Но през последните два дни бяха изтласкани назад. Сега Северодонецк е разделен на две. Руснаците се страхуват да се придвижват свободно.

Серхий Гайдай – губернатор на Луганск

В полуразрушения град Ирпин, изоставен от руските войски преди два месеца, хората опитват да възстановят нормалния си живот. 75% от сградите в това предградие на Киев са разрушени. Възстановяването ще бъде дълго и трудно.