Добро Утро, Европа

Зеленски: Ще освобождаваме всеки служител, който възпрепятства усилията ни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че уволненията на над дузина висши служители във вторник по подозрения в корупция трябва да се разглежда като рутинна практика. Ако възникнат други нужди – от отстраняване на висши служители – те ще бъдат изпълнени без колебание, увери той.

 

Ще продължим да предприемаме съответните стъпки. Обществото ще види всяка една от тях и съм сигурен, че ще ги подкрепи. Всички вътрешни проблеми, които пречат на държавата, се отстраняват и ще продължат да се отстраняват. Това е справедливо, необходимо за нашата отбрана и помага за сближаването ни с европейските институции. Имаме нужда от силна държава и Украйна ще бъде точно такава.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Няколко високопоставени украински служители, включително губернатори на области, бяха отстранени или подадоха оставки в корупционен скандал, който спъваше правителството, докато се справяше с бруталната руска инвазия.

Зеленски призова западните съюзници на Украйна да ускорят дискусиите за доставки на танкове и да вземат по-бързо ключовите решения.

 

Сега се говори много за танкове, за съвременни танкове, от които се нуждаем, и за това как може да се запълни този дефицит. Много усилия, думи, обещания. Но е важно да видим реалността, не са 5, 10 или 15 танка. Нуждите са по-големи. Правим всичко необходимо, за да запълваме дефицита всеки ден. Дискусиите обаче трябва да приключат с решения. Решения за реално укрепване на отбраната ни срещу терористите.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Украйна се нуждае от модерните американски танкове М1 "Ейбрамс" и германските "Леопард 2", за да може да извърши ефективна контраофанзива срещу противника през пролетта.