Политика

Иван Христанов, ПП: Опитаха се да приватизират и Митница „Свиленград“

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Нашите усилия да изведем „Евролаб“ от помещенията на БАБХ са еднолично саботирани от бившия директор на агенцията по неизвестни причини. То потвърждава, че сигнала, който подадохме в ДАНС е напълно основателен и направи за посмешище министъра, зам.-министъра и премиера Гълъб Донев, които ни уверяваха, че проблеми няма да има, таксата е платена.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият зам.-министър на земеделието и храните и настоящ депутат от ПП Иван Христанов.

Проблемът е дали държавата наистина си отстоява интересите. Тези хора са имали достатъчно време да внесат таксата и не са я внесли. Направили са го в последния ден по случай, който е скандален от 19 май и са сезирани ГДБОП и ДАНС. Изключително странно и удивително е, че този директор се е отнесъл толкова безразлично към тъй важна задача.

 

Оказва се, че процесът, с който се защитават интересите на държавата много лесно може да бъде саботиран. Днес казваме това е само договор обаче утре ще стане същото за лабораторния контрол, здравния контрол, товаро-разтоварната дейност. Големият проблем е безразличието на държавния чиновник към интересите на държавата.

Когато си дадем сметка, че там минават обороти за стотици милиони, няма как да не се обезпокоим дали интересите са чисти. Крум Неделков, зам.-министърът който отговаря за БАБХ, продължи да не дава отговор защо това се е случило. Трябва да се запитаме автентични ли са намеренията граничният контрол да бъде извършван от държавата.

Има основания договорът на „Евролаб“ да бъде незабавно прекратен, те да освободят помещенията и да се продължи с държавната дейност. Това трябва да го направи областният управител.

 

Иска ми се да подскажа и за случай, за който подадохме сигнал миналата седмица до антикорупционната комисия и ГДБОП – опита да се приватизира дейността на Митница „Свиленград“. По същество едно невинно решение на Общинския съвет, с което иска да защити интересите на гражданите камионите да не вдигат шум, практически блокират напълно достъпа по всички улици до държавния имот. Така блокират държавната функция митнически контрол.

Правят го без съгласуване нито с МВР, нито с МФ в последния работен ден преди Коледа. Установихме, че крайната цел е пунктът да бъде преместен на т. нар. „Паркинг на Ами“ и там да бъде преместена длъжността на митническите агенти, които се задължават да заплащат по 25 евро на всеки обработен камион. Говорим за между 120 и 200 камиона на ден, т.е. между 3000 и 5000 евро всеки ден. Буквално поредната златна касичка в паркинга.

По-големият проблем е, че когато на частен имот се подредят камионите за митническо обслужване, кой камион ще бъде обслужен първи се решава от собственика на имота, което отваря възможностите за корупция.

Вижте цялото интервю във видеото.