Общество

Заради неплатена държавна такса БАБХ изгуби възможност да обжалва по казуса с „Евролаб 2011“ (Обновена)

От Euronews България Euronews България
BABH Снимка: БГНЕС, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изгуби възможност да обжалва по казуса с „Евролаб 2011“ заради невнесена в срок държавна такса.

Агенцията не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София – град, което касае наетите от „Евролаб 2011“ ЕООД помещения на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от Върховния административен съд (ВАС).

По този начин остава в сила решението, постановено от първоинстанционния съд, което отменя като нищожна заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за прекратяване на ссключения въз основа на тази заповед договор за наем на помещения на ГКПП „Капитан Андреево“ с фирмата „Евролаб 2011“ ЕООД.

В късния следобед от БАБХ обявиха, че ще се съобразят с определението на Върховния административен съд, но то не променяло създадената организация на ГКПП „Капитан Андреево“.

„БАБХ продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол. Съобразявайки се с определението на съда БАБХ ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт“, се казва в прессъобщението на държавната агенция.

За бездействие на ръководството на БАБХ по делото с „Евролаб 2011“ алармираха от „Продължаваме промяната“ (ПП) на 5 декември, когато внесоха сигнал до ДАНС, в който посочват, че изпълнителнителният директор на агенцията Христо Вълчанов не е изпълнил законовото изискване да внесе държавна такса от 70 лева към датата на подаване на касационната жалба.

В прессъобщение до медиите тогава, от партията пропомниха, чe Христо Вълчанов изпълняваше длъжността директор на БАБХ и към края на 2021 година, като под негово ръководство се дава ход на процедурата за отдаване под наем на имоти публична държавна собственост на „Капитан Андреево“. 

В същия ден, когато ПП внесоха сигнала до ДАНС, Христо Вълчанов беше освободен от длъжността изпълнителен директор на БАБХ и неговият пост беше зает от Иван Шиков.

Реакция по казуса с проваленото обжалване на БАБХ заради неплатена държавна такса дойде и от Министерството на земеделието.

От ведомството посочиха, че определението касае само физическото стопанисване на помещения от „Евролаб 2011“, а не дейността по извършването на фитосанитарния контрол на граничния пункт ГКПП „Капитан Андреево“, който понастоящем се изпълнява от БАБХ.

Земеделското министерство подчертава, че товаро-разтоварната дейност и всички проби ще продължат да се извършват единствено и само от БАБХ, а всички лабораторни изследвания (анализи на пробите) ще продължат да се извършват единствено и само в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

„В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“ няма предварително определени помещения за дейността и няма да се повлияе от това съдебно определение. Още веднъж искаме да подчертаем, че определението не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения“, се казва в прессъбощението на министерството.

В мотивите за решението си за отвхърлянето на жалбата на БАБХ от ВАС изтъкват, че изпълнителният директор на агенцията е следвало да приложи към касационната си жалба документ за платена държавна такса. Такъв документ не е представен по делото в срока до 21.11.2022 г., въпреки че това е било изрично указано с разпореждане от 08.11.2022 г. На жалбоподателя също изрично е указано, че при неизпълнение на указанията касационната жалба ще бъде върната. Установява се, че документ за внесена държавна такса е бил изпратен по пощата едва на 30.11.2022 г. – в деня на постановяване на обжалваното определение на АССГ, и е получено в съда на 02.12.2022 г. - след постановяване на обжалваното определение. Дори към момента на обжалваното определение указанията за представяне на вносен документ не са били изпълнени. Затова тази нередовност не е била отстранена в законовия 7-дневен срок по чл.213а, ал.1 от АПК - до 21.11.2022г.

С молбата, изпратена на 30.11.2022 г. и получена в съда на 02.12.2022г. с незаверен подпис е приложено платежно нареждане за онлайн банкиране в ОББ – виртуален клон. Същият незаверен препис се представя и към частната жалба. В същия действително се сочи, че е последно подписан и изпратен на 21.11.2022 г. Но освен че е незаверено, това платежно нареждане не доказва внасянето на дължимата държавна такса на 21.11.2022 г.

Преди да се произнесат по спора, върховните магистрати са извършили служебна проверка в счетоводството на ВАС. От приложените към касационното производство документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лв. на БАБХ е извършен от банката на 22.11.2022 г. – когато е референцията на банката изпълнител. Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден (без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд).

Порази тези обстоятелства обжалваното определение на първоинстанционния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.