Общество

По-високи заплати в „Български пощи“, обеща транспортният министър

От Euronews България Euronews България
Bulgarski Poshti Снимка: БГНЕС

Евентуално увеличение на стойността на ваучерите за храна на служителите на „Български пощи“ ЕАД от 60 лв. на 100 лв., обеща вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща днес с представители на Синдикална федерация „Съобщения“ – КНСБ и на ръководството на конфедерацията, съобщиха от ведомството.

„Възложил съм на ръководството на дружеството до 27 февруари да предложи варианти и за ръст на работните заплати“, допълни Алексиев.

Вицепремиерът Алексиев съобщи, че ще бъдат водени разговори с Българската банка за развитие и с Министерството на финансите. Целта е да бъдат преструктурирани натрупаните задълженията от 72 млн. лв. на пощенския оператор, така че да отпадне плащането на 8 млн. лв. лихви годишно.

„Български пощи“ имат спешна нужда от стабилизиране и преструктуриране, от технологично подновяване и подобряване на условията на труд. В същото време, със синдикатите, които смятаме за партньори, трябва да обмислим вариантите така, че да не допуснем изпадане в несъстоятелност на дружеството“, бе категоричен вицепремиерът Алексиев.

Участниците в срещата се договориха обсъждането на исканията на синдикатите да продължи през следващата седмица.

По-рано днес синдикалната федерация проведе разговор със заместник-министър Красимир Папукчийски и представители на Съвета на директорите. Той подчерта, че основна задача е създаването на оздравителен план на дружеството, който да доведе до стабилизиране и разширяване на обхвата на услугите, което да промени пазарния дял. Красимир Папукчийски заяви, че ще бъдат запазени работните места. Той покани представителите на синдикатите да участват в подготовката на програмата.