Общество

Синдикалист: Градският транспорт и „Български пощи“ се готвят за протест

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Градският транспорт и „Български пощи“ се готвят за протест.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Законодателството в България е такова, че потиска недоволството и не дава възможност за национална стачка, няма такъв термин национална стачка.

Недоволство има в „Български пощи“. Там най-вероятно ще се стигне до стачка, защото няма разбиране и финанси. Там печелившите дейности са преотдадени на частни фирми.

Ако в столичния градски транспорт не се увеличат заплатите, ще направим стачка и така, че той да спре. Само от април до края на годината са напуснали 10% шофьори и има недостиг. Столицата и държавата се управляват доктринерски. Ако искаме да постигнем зелени цели, трябва да направим транспорта удобен.

С 9.9% се увеличи минималната работна заплата. Това доведе до цялостно увеличение на заплатите, но това не може да компенсира 17% инфлация, като при храните е 26%. Нямаше да има увеличение на минималната заплата, дори с толкова, ако нямаше протест. Хората с ниски доходи харчат цялата си сума за храна и битови разходи. Няма как без увеличение да се покриват тези разходи.

Нашите политици искат да си закичат на ревера влизане в еврозоната, но трябва и да поработят преди това, за да успеем и да се справим.

Някои хора смятат, че има шанс за правителство. Ще бъде трудно, освен ако ГЕРБ, ДПС и „Възхода“ не го подкрепят.

Няма срещу кого да протестираш, не е възможно да организираш хората срещу служебното правителство, защото няма бюджет.

Основната заплаха е рецесия в Германия, което ще се отрази на целия ЕС и България, защото има много предприятия, които произвеждат за Германия. Ако потреблението се свие, а то вече се свива, няма как да не се отрази и тук.

Ако не се стигне до увеличение на доходите в няколко ключови сектора, които ще стачкуват, означава, че блокирането на „Български пощи“ ще блокира изплащането на пенсиите и помощите. Но стачка означава стачка до край.

Вижте цялото интервю във видеото.