Икономика

Синдикат на миньорите: Не искаме никакви ограничения преди 2038 г.

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

От доста време настояваме решението за въглищните централи да бъде предоговорено и да отпадне. В резултат на икономическата, енергийната криза, войната, Европа тръгна по друг път и трябваше да предоговорим тези решения, които бяха взети без обществени обсъждания.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите.

Без да се търси нашето мнение, това решение е подписано от тогавашния министър Асен Василев. Вътре беше залегнало до края на 2022 г. ние да намалим емисиите с 10%. Естествено България не може да изпълни този ангажимент и ние влизаме в нарушение. Направихме една голяма среща с депутати от всички парламентарни групи и колеги от всички предприятия от бранша, кметове... На нея всички депутати поеха ангажимент към нас да отпадане това нещо.

В решението, което депутатите приеха днес е записано 31 март т.г. Тогава трябва да започнат преговори за отпадане на този ангажимент. Записано е дословно без ограничение до 2038 г.

 

Не приемаме нищо друго, освен пълно отпадане на изискването за намаляване на въглеродните емисии с 40%. Не искаме никакви ограничения преди 2038 г.

През изминалата година благодарение само на държавната енергетика, бизнесът работеше на поносими цени на електроенергията, на регулирания пазар имаше поносима цена за българските граждани.

Вредните емисии могат да бъдат намалени и с инвестиции, но държавата не прави такива. Ние като миньори не сме против зелените технологии, но до момента не сме видели абсолютно нищо, което да е направено в комплекса „Марица-Изток“ или там, където са направени въглищните централи.

Вижте цялото интервю във видеото.