Общество

Европрокурори арестуваха българин в международна схема за ДДС измами

От Euronews България Euronews България

Европейската прокуратурата арестувала 5 човека, включително и в България, във връзка с трансгранични измами с ДДС. Акцията на ръководената от Лаура Кьовеши структура, с име "Дисплей" е проведена в 10 държави. Приблизителните щети от измамите се изчисляват на 32 милиона евро.

Освен България операция "Дисплей" е проведена и в Австрия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Нидерландия, Словакия и Словения. Разследването е започнало от офиса на Европейската прокуратура в Мюнхен. Извършени са 61 претърсвания на бизнес помещения и домове на лица, пряко свързани с тях. Арестите са в Чехия, България и Словакия.

Разследването на схемата за вътрешнообщностни измами е започнало през 2021 г., малко след началото на дейността на Европейската прокуратура ЕППО (1 юни 2021 г.).

Днес е третият ден от операцията. През първите два дни на действие са иззети безжични слушалки на "Епъл" на стойност 5,2 милиона евро. "Целта е да се съберат доказателства и да се разкрие повече информация за организираната престъпна група, която търгува с малки електронни стоки от Германия и ги продава чрез така наречените "липсващи търговци" в цяла Европа", обясняват от европрокуратурата.

Засега българската прокуратурата не е разпространила информация по случая.