Политика

Заради пребития Християн: БСП зове за по-твърд подход към РС Македония

От Калина Влайкова Калина Влайкова Редактор
Vigenin BGNES Снимка: БГНЕС

Събитията от последните дни потвърждават правилността в позицията на БСП да не подкрепи вдигането на ветото за старт на преговорите за членство между Северна Македония и Европейския съюз.

Това заяви заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Той и партията му БСП осъдиха бруталното нападение над българина Християн Пендиков. Според Вигенин този случай не е криминален, а е продиктуван от насаждането на омраза срещу България и македонските граждани с българско самосъзнание. Заради това левицата призова за по-твърд и цялостен подход на българските власти към РС Македония.

„Призоваваме и властите в РСМ, както и водещи политици и партии, да се въздържат от изявления и действия, които водят до неприемлива ескалация на отношенията между двете държави.

В момента лостовете на цялата европейска дипломация са в ръцете на нашите дипломати. Ние трябва да покажем, че това не е проблем само между България и РС Македония, а на целия ЕС. Трябва да употребим цялата сила на ЕС, за да принудим Македония да спазва човешките права“, коментира и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.