Европа

Български евродепутат със забрана за влизане в РС Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Stevo Pendarovski Президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

Съветът за сигурност на РС Македония е внесъл предложение до правителството да се забрани влизане в страната на един български евродепутат и на няколко други лица, за които има съмнение, че са свързани с руските разузнавателни служби.

Това обяви президентът на страната Стево Пендаровски. Държавният глава обаче не пожела да каже дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки, пише Vecer.

Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне организирана група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Групата ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България, заяви още държавният глава. Той подчерта, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, каза Пендаровски.

В същото време, българският министър Николай Милков информира колегите си от държавите членки на ЕС за влошаващата се ситуация в Република Северна Македония по отношение на гражданите на страната с българско самосъзнание. Това стана по време на първото за годината заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, което се състоя днес в Брюксел. Милков акцентира върху тежкия инцидент с побоя над Христиан Пендиков в Охрид. Първият ни дипломат изрази съжаление, че този тежък инцидент е част от множество подобни с антибългарска насоченост в последните месеци. Подчертана беше необходимостта Скопие активно и в пълна степен да се ангажира със защитата на правата на българите в страната, както и да изпълнява поетите ангажименти в рамките на процеса на европейска интеграция на страната.

Пендиков бе пребит на 19-ти вечерта в родния си град Охрид. Той е с множество наранявания. Днес във ВМА му бе направена успешно операция. Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов бе извикан за консултации в София, което е ясен дипломатически сигнал, че властите в България не приемат случващото се в РСМ.