Ела в...

Ела! на Летище София - част 1

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

На летището изпращаме и посрещаме - близки, приятели, колеги. Това е мястото, което ни отвежда до мечтаните дестинации. Вече 85 години Летище София е вратата ни към света.

През 20-те и 30-те години на 20 век страната ни е част от бурното развитие на авиацията. Свидетелство за славните традиции, с които можем да се гордеем.

Само 9 години след като братя Райт излитат със самолет 1903 година, само 9 години, българите участват със самолет в Балканската война. На 16 октомври, 1912 година, на Радул Милков и Продан Таракчиев. Само 6 години след Ньойския договор, който разгромява авиацията и казва вие нямате право да имате авиация, разсичаха самолетите, българите ги криеха по разни слами, само толкова години България откри началото на българското самолетостроене – 3 завода имаше в София, Ловеч и в Казанлък, разказва Иван Петков, председател на Съюза на ветераните от БГА.

Той работи в авиацията 40 години. Категоричен е, че страната ни притежава стотици славни страници, записани със златни букви в историята на родната и световната авиация.

Първият полет на българин над българско небе. Той излита от летището, което е било тогава на Централна гара, обикаля цяла София и каца пак там. Тогава е имало събор в подкрепа на Македонското движение в България и като го грабват него и го занасят до центъра на града на ръка – Симеон Петров! Същият изпълнява в Париж първия случай в Световната история, когато на самолета му спре двигателя, той благодарение на своята подготовка, каца безопасно! Тогава всички загивали. Като каца тогава в Париж го носят на ръка до центъра на Париж този герой! Това е славата на България!, разказва Петков.

Първата жена в света, която лети на самолет и хвърля бомби в Балканската война, е българка - Ирена Касабова! Тя е само на 16 години! А първата жена в света, която е командир на тежък тип самолет над 100 души, е Мария Атанасова. Тя каца в летище Хитроу и когато поиска разрешение за кацане, от кулата се обаждат – да се обади командирът, не искаме радиста! Казва – аз съм командирът!

След Първата световна война и унищожаването на българската военна авиация по клаузите на Ньойския мирен договор, през 20-те години на ХХ век се създава държавната аеропланна работилница в Божурище. Това е първото българско самолетостроително предприятие.

В Божурище се произвеждат и първите безмоторни самолети. Летците в аероклуба поставят редица рекорди по далечина на полета и максимална абсолютна височина и височина над точката на откачане.

1937 година се създава Указ на Борис III,  това е на 16 септември и се обявява конкурс за строителството на летище Враждебна, на сградата. Обявява се в списание „Летец“ и печели конкурса Николай Марангозов. Известен писател, но инженер по професия и архитект!, допълва Иван Петков.