Политика

"Спартанът" се счупи, спешно пращат правителствения "Фалкон" за пребития българин

От Euronews България Euronews България

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия замина за Северна Македония, за да транспортира до България нападнатия в Охрид Християн Пендиков. Пострадалият секретар на организацията „Цар Борис III“, който снощи беше нападнат и пребит, ще бъде настанен във ВМА. Транспортирането му у нас е по разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев.

Първоначалният план бе Пендиков да бъде превозен с военен самолет "Спартан", но поради повреда се е наложила промяна.

По-рано държавният глава съобщи за готовността на страната ни да организира евакуацията на Пендиков и да осигури неговото лечение. Президентът осъди остро системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу Християн Пендиков в Охрид. 

Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в EС, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. А Министерството на външните работи привика посланика на Северна Македония след нападението над секретаря на българския клуб в Охрид. В позиция на министерството се посочва, че случаят е "показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани.“

По-рано журналистът Атанас Величков заяви пред Euronews Bulgaria, че причината за побоя над Християн Пендиков е в това, че той се самоопределя като българин.