Euronews Сега

Радев осъжда побоя в Охрид, Външно привика посланика на РСМ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид.  България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение, съобщават от президентството. Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в EС, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония

А Министерството на външните работи привика посланика на Северна Македония след нападението над секретаря на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид. В позиция на министерството се посочва, че случаят е "показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани.“

По-рано журналистът Атанас Величков заяви пред Euronews Bulgaria, че причината за побоя над Християн Пендиков е в това, че той се самоопределя като българин. 

Междувременно българският посланик в Скопие Ангел Ангелов потвърди пред БНР, че Християн ще бъде транспортиран със "Спартан" към София, където лечението му ще продължи.

 

Премиерът Донев проведе телфонен разговор с колегата си Ковачевски

Министър-председателят Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха тежкото криминално деяние, извършено срещу гражданина на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид Християн Пендиков.

Българският премиер категорично осъди побоя срещу Пендиков, при който са му нанесени сериозни телесни повреди. В разговора Гълъб Донев определи нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и поиска от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България. Премиерът Димитър Ковачевски изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.