Euronews Уикенд

Праисторически рисунки в реплика на подводна пещера

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 152357

Във Франция създадоха копие на пещера. Причината - оригиналът се намира на 37 метра под морското равнище. Това е единственият начин хората да видят всички пещерни рисунки.

 

Любителите на пещерите могат да се насладят на праисторически рисунки от Коскер в копие на подводната пещера в Марсилия.

Създадени са реплики на всички рисунки на коне, бизони и пингвини, защото единственият начин да ги видите е да се гмурнете до дъното на Средиземно море.

 

Работя от самото начало върху реконструкцията. Най-вече с очите си, за да помогна на художниците, които направиха всички творения. В същото време идеята е да се доближим възможно най-много до реалността.

Хенри Коскер, откривател на пещерата Коскер

Някои от съкровищата на пещерата датират на повече от 30 000 години. Изменението на климата, замърсяването на водата, пластмасата са заплаха за рисунките от каменната ера. 

 

Имаме пространство, което ще ни постави в контекста на палеолита -  защо е имало големи пингвини в пристанището на Марсилия и са нарисувани в пещерата Коскер преди 30 000 години? И защо морското равнище се е повишило след ледниковия период?

Женевиев Росийон, културен мениджър

Трима мъже са загубили живота си, докато се опитват да открият пещерата, която е една от най-големите в света, запазила пещерно изкуство. Но за какво е била използвана остава загадка. Според експерти и археолозите в нея не са живеели хора.