Политика

Проф. Мария Пиргова: Нинова прави PR на Бойко Борисов

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Ясна е развръзката много отдавна, ще се види големият PR на Бойко Борисов, осигурен от Корнелия Нинова. Политическата щета за БСП ще бъде сериозна, но не защото не са успели да направят правителство, а от докарването на Бойко Борисов в Народното събрание. Tой ще бъде лидер на срещата, ще ги научи как се прави правителство и ще се отиде с гордо вдигната глава.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът проф. Мария Пиргова.

ПП и ДБ може би от инстинкт за самосъхранение няма да отидат на тази среща и това е по-добре за тях, каза колегата й Любомир Стефанов. Отидат ли там, трябва да стиснат ръката на Бойко Борисов, а какви чудни кадри ще излязат от това, нали си представяте. Може би само Карадайъ може да излезе от тази среща без особени щети.

Не е въпрос само на морал да не се срещаш с Борисов, но и на толериране на едно незаконно поведение, допълни проф. Пиргова.

 

Нямаше да има разлика, ако третият мандат беше даден на „Български възход“ или „Демократична България“. Така или иначе ГЕРБ и ПП нямаше да тръгнат заедно към правителство. Третият мандат беше обречен.

Проф. Мария Пиргова

Според Стефанов, при този сценарий поне опитът е щял да бъде по-убедителен.

Всички знаехме, че оръжие се изнася през посредници. Ще нанесе доста корекции и щети в партиите, които са участвали в предишното правителство, защото ако някой подкрепя даването на помощ за Украйна, то това все пак трябва да става явно. Корнелия Нинова много добре е знаела за къде е това оръжие, иначе е можела да подпише сделки без реекспорт, но не го е направила. Как електорътът на БСП ще се съгласи с това, че техният председател е в основата, не просто изпълнител, а в основата на това да се даде толкова много оръжие за Украйна. ПП също ще имат имиджови щети, затова че са правили такова нещо тайно, каза проф. Пиргова.

 

Всички знаеха, че България изнася оръжие, очевидно е стигало до Украйна. Подобен род сделки никога не са били обект на публично деклариране. Последствията за партиите ще бъдат за начина, по който са го направили, а не защото са го направили.

Любомир Стефанов

ПП и ДБ могат да се явят заедно и поотделно и да бъдат на второ място след ГЕРБ. Картината е ясна, че ГЕРБ ще победи. Не можем с едни и същи средства да искаме различни резултати от следващите избори. ПП не успяха да започнат съдебна реформа, не успяха да обяснят на обществото за нанесените от ГЕРБ щети. Политическият елит не иска правителство, смята проф. Пиргова.

ПП и ДБ трябва да си дадат сметка какво могат да направят заедно и какво не могат, каза Стефанов. Политическа перверзия са идеите за смяна на политическата система, каза още той.

Вижте цялото интервю във видеото.