Европа

НАТО започна учения в Балтийско море

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 143329

Важно учение на НАТО започна в Швеция. То се провежда на фона на войната в Украйна и подаването на молби за членство в Алианса от Швеция и Финландия. Мащабът на маневрите е по-голям от миналата година поради възникналите военни заплахи.

 

НАТО и неговите съюзници започнаха учения в Балтийско море. Те са част от по-мащабните операции BALTOPS 2022 и ще текат до 17 юни.

От Стокхолм командващият маневрите вицеадмирал Блек изрази подкрепа за Швеция и Финландия, които подадоха молби за членство в Алианса.

 

Тази година учението е с около 30% по-мащабно от миналата. Участват 45 кораба, 76 самолета, 16 държави, 14 от тях членки на НАТО и две близки партньори.

вицеадмирал Юджийн Блек - командващ VI флот на американските ВВС

Турция твърди, че двете скандинавски държави предлагат убежище на терористи. 

 

Членовете на терористични организации се движат свободно в Швеция и Финландия. Разхождат се по улиците с плакати на лидер на терористична организация. Всичко това се случва пред очите на шведската и финландската полиция.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция

Същевременно около 1800 военнослужещи от 8 страни от НАТО и 250 единици бойна техника участват в учение в Румъния. Алиансът засили присъствието си в района след решението на Путин да атакува Украйна.