Политика

До три години затвор, ако шофьор откаже тест за дрога

От Euronews България Euronews България
Proba BGNES Снимка: БГНЕС, архив

От една до три години затвор заплашва шофьорите, ако при проверка на пътя откажат проба на наркотици. Към момента отказа се води административно нарушение и има глоба. Това решиха депутатите в транспортната комисия в Народното събрание, след като приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от група депутати от ГЕРБ. Информацията е на „24 часа“.

Гласувано беше и да отпадне синия талон към шофьорската книжка.

Приети бяха и други два законопроекта за промяна в Наказателния кодекс, внесени от „Възраждане“ и БСП, според част от промените, в които се отменя условната присъда и се премахва паричната гаранция за пияни и дрогирани шофьори.

Междувременно парламентът прие на първо четене шест законопроекта за промени на Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ, БСП, ДБ, ПП и "Възраждане", с които се облекчава санкционният режим при грешки при закупуване на винетните стикери и тол таксите.

Предвижда се процедура, чрез която собствениците или ползвателите на превозни средства, за които се дължат тол такси за ползването на платената пътна мрежа, да бъдат своевременно информирани относно неправилно декларирани тол данни или незаплатени тол такси.

Прието бе и водачите, закупили дългосрочно винетка, да се известява два пъти - 14 дни и два дни преди изтичането ѝ по електронен път. Определен бе и налаганият размер на глобите за неплатена електронна винетка в рамките на една година да е максимум три пъти.