Общество

Енергийна бедност, или как двама пенсионери преживяват с една пенсия

От Euronews България Euronews България

Възрастно семейство от Велико Търново живее на прага на бедността. Бюджетът, с който разполагат не стига за храна, лекарства и отопление. Хората се надяват да бъдат включени в програмата за саниране, тъй като попадат в категорията енергийно бедни.

72-годишният Александър Александров и съпругата му Роза от Велико Търново живеят в лишения и глад. Мъжът няма достатъчно трудов стаж, тъй като много години от живота си се е грижил за болните си родители на легло. Останала му надеждата, че след като навърши 70 години, ще получи социалната пенсия за старост, но се оказало, че по закон няма право на такава.

„Ние живеем под прага на бедност, моята пенсия е под линията на всяка бедност, за двама човека, за мен и за мъжа ми, който е на 73 години и няма никаква пенсия за старост, защото бил женен. Един закон 305 от 2017 година му отказва пенсия. Само моята пенсия е 395 лв. при тези цени просто гладуваме, нямаме вечеря много често. В пълен глад сме, живеем бедно, мизерно, по-зле сме от европейските кучета“, казва Роза.

Роза и Александър се отопляват на печка на дърва. Надяват се държавата да ги подпомогне за топлоизолация на къщата им, която е със стара дограма и много трудно се стопля. Често заспивали на студено

„Готови сме да се включим в тази програма, защото това осигурява енергийна ефективност на жилището и се намалят всички сметки и ще ни е топло“, продължава тя.

„Да се смени дограмата, да се изолира, да е топла къщата. Дай Боже, слава на Бога, дано стане“, казва Александър.

Роза и Александър казват, че живеят в страх дали ще има какво да сложат на масата. Надяват се ако получат финансиране за изолация на къщата да спестят пари от ток, с които да могат да си купуват повече храна и да не гладуват.