Euronews Primetime

Задържаха шофьор, предложил 10 хиляди евро подкуп

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Шофьор предложил подкуп от 10 хиляди евро и златен часовник на полицаи. Той е арестуван тази нощ в София. Пробата му за употреба на наркотици е положителна.

“Шофьор, употребил канабис, амфетамин и метаамфетамин предложи подкуп от 10 000 евро и златен часовник", заяви Алек Каленски, младши инспектор от Пътна полиция към СДВР, пред журналисти.

В момента шофьорът е задържан за 24 часа.

“Снощи, с колежката Елена Симова карахме нощна смяна и около 01:00 ч. получихме сигнал от дежурна част за възникнал скандал на кръстовището на бул. Дондуков и бул. Мария Луиза. Трябваше да тестваме водачите за употребата на наркотици и алкохол. Докато пътувахме натам началникът на групата старши инспектор Апостолов вече беше пристигнал на място. След тестването, единият от тях бе с положителна проба за три вида наркотици, като поставихме белезници на водача, сложихме същият в служебната ни кола, докато колежката Симова наблюдаваше водача, същият заяви, че ръцете му са притиснати към белезниците и го болят. В момента, в който се качих в задната кола на автомобила и понечих към човека да му сваля белезниците той в ръцете си държеше две пачки с банкноти по 50 евро, като пусна същите на пода на служебния ни автомобил и ги бутна с крак към мен с думите, че желае да бъде освободен и да му бъде върната шофьорската книжка”, обясни още полицаят.

“С колежката Симова веднага докладвахме на инспектор Апостолов, той уведоми дежурна част, на място пристигна екип на дежурна оперативна група към 5-то районно, които преброиха и установиха, че сумата е 10 000 евро. След като изготвихме документите на водача, той бе транспортиран към Военномедицинска академия, по време на това превозване същият ни каза, че в него има сума от около 3 000 лв. както и златен часовник, като предложи да ни ги даде, за да му върнем свидетелството му за шофиране, тъй като му е много важно”, коментира още той, като уточни, че шофьорът е отказал да даде кръвни проби същата вечер. 

“Задържаният мъж е сирийски гражданин като има български документи със статут на бежанец, той говореше и перфектен български, именно на наш език ми предложи подкупа”, обясни още Алек Каленски, след което уточни, че тепърва ще се установи дали задържаният е имал и предишни провинения. Полицейският служител подчерта, че до сега три пъти са му предлагали подкуп, но при нито един от случаите не се е изкушил.