Политика

КПКОНПИ разследва бивш министър за пране на пари

От Euronews България Euronews България

Прокуратурата е разпоредила проверка за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ото Народно събрание.

На 17.01.2023 г. в Софийската градска прокуратура е подаден сигнал, в който се твърди, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ото Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари.

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. 

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ, съобщиха от прокуратурата.

Вероятно става въпрос за Бойко Рашков - бивш министър на вътрешните работи, понастоящем депутат от "Продължаваме промяната" и "любимец" на прокуратурата открай време. Другите бивши шефове на МВР в този парламент са Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ, които нямат подобен бекграунд с държавното обвинение. 

"Трябва да питате прокуратурата, тя е източникът на информацията", сви рамене Бойко Рашков пред журналисти в парламента. Той разказа за атака в определени медии, според която той и председателя на Държавната агенция за технически операции осигурявали средства за подслушване на главния прокурор Иван Гешев.

"Политическа партия ГЕРБ и политическа партия „Българска прокуратура“ са се поставили в абсолютна услуга на прокуратурата, за да могат да инициират и да мотивират преследване на български граждани", отсече Бойко Рашков.