Общество

Прокуратурата: Свидетели сме на петкратно увеличение на мигрантския натиск

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Петкратно увеличение на незаконната миграция на българо-турската граница спрямо 2021 г., отчитат от прокуратурата. Полицейска операция започна в цялата страна.

Засиленият миграционен натиск е причина на територията на цялата страна да се извършва съвместна специализирана операция на прокуратурата и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция.

По разпореждане на главния прокурор днес служители на ГДБОП, на ГД "Национална полиция", на ГД "Гранична полиция, служители на СДВР и на ДАНС извършват проверки на лица, за които има данни, че извършват каналджийска дейност. Дългото затъмнение между Прокуратурата и МВР даде своето отражение, отбеляза Милева и допълни, че четирима полицаи загинаха, докато се опитват да спрат нелегални мигранти.

Въпреки това, тя посочи, че правоохранителните органи са започнали да говорят на един език.

Същевременно стана ясно, че двама грузинци са били арестувани за трафик на осем нелегални мигранти от Сирия в рамките на мащабната операция срещу каналджийството у нас.

Мъжете са задържани тази сутрин след преследване близо до ямболското село Голямо Крушево.

Акцията, наречена "Хавала" е съвместна между полицията и прокуратурата. Прокурори, следователи, екипи на "Жандармерията" и разследващи полицаи от ГДБОП провеждат операцията, чиято цел е да прекъсне каналите за трафик на нелегални мигранти от южната граница с Турция към Сърбия и Румъния, и оттам към държави от Централна и Западна Европа.

По информация на БНР, има задържани, които отговарят за канали за нелегални мигранти, както и шофьори, които транспортират мигрантите към вътрешността на страната. Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че очаква акцията да продължи на територията на Република Турция.

В София полицията извършва претърсвания на апартамент в един от жилищните квартали.

Вижте повече подробности във видеото.