Политика

БСП реши: Ще си говори с всички за кабинет

От Euronews България Euronews България
Ninova BGNES Снимка: БГНЕС

БСП започва разговори с всички политически сили в опит да реализира третия мандат. Това реши червеният пленум с голямо мнозинство, съобщи лидерът Корнелия Нинова. 

От утре тя ще влезе в контакт с парламентарните партии, за да покани лидерите на обявената още при получаването на мандата лидерска среща. 

"Следващите стъпки са да се реши какви са задачите пред правителството, колко ще е дълъг животът му, дали ще бъде политическо, експертно или смесено, какъв ще бъде форматът за вземане на решения", изреди Нинова. Тя определи като добро начало, че всички до момента са изразили готовност да участват в разговорите. 

Бюджет за 2023 година, влизането на България в Шенген, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и в частност ревизията му в частта за въглищните централи и съдебна реформа - това са приоритетите, с които БСП ще влезе в разговорите. Нинова отчете като грешка на първите два мандатоносителя, че в своите преговори са извеждали на преден план разделителните линии между партиите - като например въоръжаването на Украйна, а не безспорните за всички приоритети.

"Това е разликата. Обърнали сме подхода", обясни лидерът на БСП. Тя и партията били отворени както за допълнения към приоритетите, така и за двустранни срещи с колегите си от другите партии, ако те ги предпочетат. 

 

Коментар на Георги Карамфилов вижте във видеото: