Политика

Радев с мандат и червени рози за Нинова: Имате най-голям шанс за кабинет

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Спрях се на вашата политическа сила в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо правителство с ясна политическа отговорност. Това каза президентът Румен Радев, след като връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

В комплект с папката Радев подари на лидера Корнелия Нинова и букет с червени рози по случай рождения й ден днес. 

"Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии, но и показа, че може да прави компромиси, да влиза в коалиции и да управлява със свои политически опоненти, да взаимодейства както с новите, така и със старите формации в българския парламент", мотивира се още президентът.

"Надявам се, че стремежът на БСП за укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един фактор за съставяне на кабинет", заключи той и пожела успех.

Още по-лаконична бе самата Нинова: 

"Благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко възможно да съберем нужната подкрепа. Действително доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес. Ще продължим в този дух", обеща тя и поднесе на президента кутия шоколадови бонбони, за да се почерпят за празника й. 

Това е четвъртият път, в който президентът избира да връчи последния мандат на БСП. Левицата получи папката за съставяне на кабинет в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, но и в трите случая не успя да събере необходимата парламентарна подкрепа.

Ако и сега стане така, страната ще отиде на петите поред предсрочни избори за последните две години.