Euronews Сега

Кристалина Георгиева от Давос: Събудете се! Запазете търговията!

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди, че позволяването на глобалното напрежение да фрагментира световната икономика може да струва трилиони долари загуби.

Кристалина Георгиева призова събралите се бизнес и политически лидери в Давос да се "събудят" и да съхранят глобалната търговия, дори когато се стремят да изолират своите източници на доставки от нарушения.

 

Войната все още продължава и докато е така, това оказва пагубно въздействие върху доверието на потребителите, бизнеса, особено в съседните държави. Второ, кризата на разходите за живот. Инфлацията, генерирана от множество фактори и най-вече от войната, засяга драматично хората, особено бедните домакинства. А лихвените проценти са на нива, каквито не сме виждали от десетилетия.

Кристалина Георгиева – управляващ директор на МВФ

Реорганизирането на веригите за доставки по начин, който не ограничава търговията, би намалило глобалния растеж само с 0.2 на сто от производството, но ако търговията се срине, това число може да нарасне до 7 на сто от глобалната икономика, или 7 трилиона долара – колкото размера на икономиките на Япония и Германия, взети заедно.

 

Моят призив е да бъдем много рационални. Няма да се връщаме към дните, когато разходите бяха единственото съображение за това къде разпределяте производството и как работят веригите за доставки. COVID и войната ни казаха, че сигурността на доставките изисква известен излишък. С други думи, ще има някакви разходи. Но ако сме умни, ще поддържаме нивото, при което да направим световната икономика по-устойчива и да не завличаме света към място, където ще сме по-бедни и по-малко сигурни. Моят страх е, че ние се движим като сомнамбули в този свят. Но ето го Давос! Събудете се! Направете правилните неща!

Кристалина Георгиева – управляващ директор на МВФ 

Георгиева изтъкна необходимостта от конкретни действия в подкрепа на най-засегнатите хора и фирми.